Контроль сирого молока: запровадження єдиних стандартів по всій Україні

В Україні запроваджено пілотний проєкт «Програми контролю сирого молока». Про це повідомила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька. Програма вже працює у Харківській, Вінницькій, Миколаївській та Полтавській областях. Зараз до проєкту приєднається ще шість областей: Хмельницька, Донецька, Дніпропетровська, Київська, Волинська та Сумська. Залучені господарства з виробництва молока та пунктів його заготівлі з 9 областей України. За словами Владислави Магалецької, розширення проєкту на всю країну дозволить застосовувати єдині стандарти по всій Україні.

Для забезпечення автоматичного збору  результатів досліджень в рамках проєкту розроблене спеціальне програмне забезпечення «Молочний модуль».  Програма дозволяє підраховувати середнє геометричне значення  для показників рівня загального бактеріального забруднення (ЗБЗ) та визначати кількість соматичних клітин (КСК).

За словами Голови Держпродспоживслужби співпраця із регіональними виробниками, фермерами та фахівцями Держпродспоживслужби допоможе покращити  «Молочний модуль»  та зрозуміти, які зміни необхідно внести для  його ефективної роботи.

Джерело: dpss.gov.ua