16 нових ринків, 8949 перевірок харчовиків і вектор на цифровізацію: підсумки публічного звіту голови Держпродспоживслужби

Держпродспоживслужба одним із найпріоритетніших своїх завдань–2025 визначає подальшу розробку та впровадження сучасних цифрових інструментів, що додасть структурі відкритості, сучасності та ефективності. Про це Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук заявив під час публічного звіту за результатами діяльності Держпродспоживслужби в 2024 році, який проходив в Українському кризовому медіа-центрі. 

Цифровізація у фокусі

У 2024 році зроблені перші кроки з видачі та обміну електронних фітосанітарних та ветеринарних сертифікатів на експорт харчової продукції: впровадження TRACES NT та ePhyto.

«Для служби колосальним успіхом у 2024 році є повне приєднання до системи TRACES NT. Це торгівля харчовою продукцією з Європейським Союзом завдяки обміну електронних сертифікатів. Це впроваджено в кожному регіоні України.

Наприклад, коли виробнику оформлено та видано ветеринарний сертифікат на експорт продукції до Франції, то компетентний орган країни-партнера вже бачить дані: хто експортує, куди та хто буде отримувати. Аналогічно бачить такі дані України, коли імпортують до нас харчову продукцію»

– підкреслив Сергій Ткачук

Він зазначив, що важливим етапом у подальшому для Держпродспоживслужби буде створення єдиної цифрової системи у сфері безпечності харчових продуктів, яка об’єднає ключові інформаційно-комунікаційні системи та забезпечить їх інтеграцію з Єдиним державним вебпорталом електронних послуг «Портал Дія». Система зможе забезпечити передумови для простежуваності харчової продукції за принципом «від лану до столу» і зокрема включатиме такі процеси:

  • ідентифікація тварин
  • синхронізація даних про вирощування
  • переробка харчової продукції
  • ветеринарні дозволи
  • лабораторні дослідження тощо.

«Вся ця інформація повинна бути в цифровому форматі, а не на папері», – Сергій Ткачук зауважив, що, на жаль, наразі Держпродспоживслужба – чи не єдина держструктура, яка ще досі не має своєї повноцінної єдиної цифрової системи.

Зниження кадрової спроможності

Упродовж декількох останніх років відбувається скорочення чисельності працівників апарату Держпродспоживслужби (порівняно з 2021-м роком, на 12%), її територіальних органів (на 33%), а також установ, що належать до сфери її управління (на 23%). При цьому кількість завдань, які покладаються на службу, збільшується. Також слід зазначити, що рівень заробітної плати у Держпродспоживслужбі має низьку конкурентоспроможність порівняно з іншими державними органами.

Нові зовнішні ринки

Продукція тваринного походження. У 2024-му році вдалося відкрити для українських експортерів доступ до 16 нових іноземних ринків. Серед яких:

  • КНР – мед
  • Держава Кувейт – морські та річкові водні тварини (риби, молюски. Ракоподібні) та продукти з них
  • Королівство Бахрейн – м’ясо птиці та продукти з нього
  • Канада – яєчні продукти
  • Республіка Молдова – напівфабрикати з м’яса птиці, композитні продукти, м’ясні продукти, призначені для споживання людиною
  • Республіка Північна Македонія – м’ясні продукти

«Якщо порівнювати дані щодо відкриття ринків упродовж останніх 5 років, спостерігається тенденція до їх зменшення. З початком повномасштабного вторгнення росії експорт української продукції ускладнилися в логістичному, політичному та технічному аспектах.

Однак форми ветеринарних сертифікатів погоджуються і надалі. Від початку 2022 року відкрито 56 ринків для експорту українських товарів, 4 ринки з яких відкрито вже у січні 2025 року».

– підсумував Сергій Ткачук

Продукція рослинного походження. Продовжується робота щодо відкриття таких ринків:

  • КНР – горох та борошно
  • Канада, В’єтнам, Тайвань, Індія – яблука
  • Держава Ізраїль – лохина та томати.

Розпочато роботу щодо можливості експорту насіння соняшнику в селекційних цілях до Аргентинської Республіки.

Станом на сьогодні Україна має право доступу на експорт за 364 торговельними напрямками аграрної продукції.

Державний контроль

Протягом 2024 року здійснено 8949 позапланових перевірок у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, ветеринарної медицини.

«70% від усіх підстав для проведення перевірок – це заяви суб’єктів господарювання. Ці дані підтверджуються і під час спілкування з асоціаціями та представниками бізнесу, які підтримують відновлення перевірок. Це мене дивувало, що у бізнесу є такий запит. І я розумію чому так, тому що з нечесною конкуренцією без системи контролю неможливо боротися»

– сказав Сергій Ткачук

Виявлено 6 855 порушень, за підсумками яких:

  • видано 1 862 обов’язкових до виконання приписів
  • накладено 1 624 штрафи на загальну суму 15317311 грн (96% від загальної суми штрафу стосується харчових продуктів)
  • передано до суду 40 матеріалів.

Найбільше порушень стосувалося:

  • порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів або кормів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров'я людини або тварини;
  • відмова в допуску посадової особи компетентного органу або його територіального органу до здійснення державного контролю з підстав, не передбачених законом, або інше перешкоджання її законній діяльності;
  • невиконання, несвоєчасне виконання законних вимог (приписів) посадової особи компетентного органу, його територіального органу щодо усунення порушень законодавства про харчові продукти та корми;
  • порушення вимог щодо забезпечення простежуваності, передбачених законодавством про харчові продукти та корми;
  • реалізація харчових продуктів або кормів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це не створює загрози для життя та/або здоров'я людини або тварини.

У зв'язку з виявленими порушеннями, які становили загрозу для життя або здоров'я людини, територіальними органами Держпродспоживслужби прийнято 68 рішень про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів та прийнято 104 рішення про відкликання, вилучення або знищення харчових продуктів та/або кормів.

Ринковий нагляд

Нагадаємо, що Уряд України поновив із 1 січня 2025 року планові перевірки органами ринкового нагляду нехарчової продукції, які були тимчасово призупинені на період дії воєнного стану, а також державний контроль нехарчової продукції митними органами.

Державний ринковий нагляд за нехарчовою продукцією здійснюють декілька органів виконавчої влади, і зокрема Держпродспоживслужба. Відповідно до законодавства планові перевірки характеристик продукції проводяться у розповсюджувачів цієї продукції згідно із секторальним планом ринкового нагляду.

У 2024 році рішенням Уряду було відновлено планові перевірки на наступні види продукції:

  • побутові лампи неспрямованого випромінення
  • низьковольтне електричне обладнання
  • обладнання в частині електромагнітної сумісності обладнання
  • електричне та електроне обладнання в частині обмеження використання деяких небезпечних речовин
  • обігрівачі приміщень і комбіновані обігрівачі
  • іграшки.

Протягом минулого року проведено 1 314 перевірок характеристик зазначеної продукції.

53% від усіх перевірок становить позапланові, а решта 612 перевірок – планові. Проведеними заходами державного ринкового нагляду було встановлено, що більша частина продукції, яка була об'єктами перевірок, не відповідала встановленим вимогам у частині відсутності документів та маркування знаком відповідності технічним регламентам.

За результатами проведених перевірок характеристик продукції вжито 3 580 обмежувальних (корегувальних) заходів щодо продукції, яка не відповідає встановленим вимогам та/або становить серйозний ризик, з них:

  • 3115 рішень щодо обмеження надання продукції на ринку
  • 397 рішень про заборону надання продукції на ринку
  • 55 рішень про вилучення продукції з обігу
  • 13 рішень про відкликання продукції з обігу.

Кількість перевіреної продукції, щодо якої за результатами заходів державного ринкового нагляду виявлені порушення, становить 1 410 000 одиниць.

Застосовано штрафних санкцій на суму майже 30 000 000 гривень, стягнуто майже 12 000 000 гривень.

Перспективи

Крім результатів діяльності Держпродспоживслужби за 2024 рік, керівник служби розповів про основні пріоритети роботи Держпродспоживслужби на майбутні роки:

  • забезпечення контрольованої епізоотичної ситуації
  • переведення публічних послуг служби в електронну форму
  • сприяння міжнародній торгівлі українською продукцією
  • імплементації європейського законодавства до національного.

Відповідь Сергія Ткачука на запитання від «Управління якістю» щодо можливих змін до Наказу Мінагрополітики № 590 дивіться у короткому відео

Також цьогоріч перед Держпродспоживслужбою поставлена амбітна ціль – створення та забезпечення сталого функціонування національних референс-лабораторій Держпродспоживслужби за напрямами «Здоров'я тварин», «Харчові продукти» та «Антимікробна резистентність», що визначено розпорядженням Уряду.

Марина Бурдейна,

шеф-редакторка е-журналу «Управління якістю»