ДСТУ ISO 22000:2019 «Системи керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюзі» видано українською мовою

На виконання Програми робіт із національної стандартизації на 2019 рік було прийнято національний стандарт, гармонізований з міжнародним стандартом, методом підтвердження – ДСТУ ISO 22000:2019 «Системи керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюзі».

У стандарті встановлено вимоги до системи керування безпечністю харчових продуктів (СКБХП), які дають змогу організації, безпосередньо чи опосередковано залученій до харчового ланцюга, зокрема, але не виключно:

  • планувати, запроваджувати, використовувати, підтримувати й оновлювати СКБХП, надаючи продукти та послуги, які в разі використання за призначенням є безпечними;
  • демонструвати відповідність застосовним законодавчим та регуляторним вимогам до безпечності харчових продуктів;
  • визначати й оцінювати взаємно узгоджені вимоги замовників та демонструвати відповідність їм;
  • результативно інформувати про проблеми безпечності харчових продуктів заінтересовані сторони у межах харчового ланцюга тощо.

Зазначений ДСТУ ISO 22000:2019 спочатку використовувався у редакції англійською мовою, і лише 02.07.2021 його викладено українською мовою.

Стандарт набере чинності з 01 вересня 2021 р.

Джерело: Наказ ДП «УкрНДНЦ» від 21.12.2020 № 477