Маркування харчових продуктів - особливості під час воєнного стану

Кабмін прийняв дві постанови №186 від 03.03.2022 та №234 від 09.03.2022, якими спростив порядок маркування харчової продукції на період дії воєнного стану:
- якщо імпортер не може забезпечити маркування харчових продуктів українською мовою, то допускається поставка продуктів без такого маркування. При цьому вся партія таких продуктів повинна супроводжуватися інформацією, викладеною українською мовою і ця інформація повинна надаватися споживачу за вимогою у місці реалізації.
- у разі закриття потужностей внаслідок воєнних дій підприємці можуть використовувати залишки упаковки або тари для харчових продуктів і кормів за призначенням на інших потужностях, що виробляють аналогічні харчові продукти і корми;
- внаслідок вимушених змін рецептури, які пов’язані з відсутністю або недостатністю відповідної сировини, на період дії воєнного стану дозволяється, щоб фактичний склад продукту відрізнявся від маркування. При цьому споживача необхідно у будь-який можливий спосіб поінформувати про наявність речовин у харчовому продукті, які можуть спричинити алергічні реакції або непереносимість.
Роз'яснення надано партнерами - юридичною фірмою BARGEN