Парламент заборонив використання пальмової олії у харчових продуктах

4 вересня 2024 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому проєкт Закону № 5148 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми».

Закон врегульовує питання, що стосується безпечності та якості харчових продуктів, та імплементує Регламент ЄС № 1925/2006 щодо трансжирних кислот, крім таких, що містяться в жирі тваринного походження.

Що передбачає ухвалений законодавчий акт:

  • встановити граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах (не більше ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті);
  • заборонити використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
  • заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні;
  • заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
  • зобов'язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах;
  • чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.


Зазначається, що Закон враховує найкращу світову практику щодо обмеження вмісту трансжирів.

Джерело: Ліга:Бізнес