Підприємтво здійснює діяльність, пов’язану з виробництвом та/або обігом харчових продуктів: що з дозвільними документами?
Дар’я Путря,
Дар’я Путря, юристка юридичної компанії Bargen
Виробництво та/або обіг харчових продуктів є доволі поширеним видом діяльності серед підприємців. У 2023 році кількість зареєстрованих операторів ринку харчових продуктів сягала близько 360 тисяч.
Оскільки на операторів ринку покладається обов’язок забезпечити якість та безпечність харчових продуктів, отримання дозвільних документів є одним із таких обов’язкових етапів.
Обов’язок компаній отримувати дозвільні документи передбачений у Законі України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон). Такі документи видаються на потужності суб’єктів господарювання з виробництва та/або обігу харчових продуктів.
Важливо! До потужностей оператора ринку належать не лише споруди / комплекс споруд, приміщення, будівлі, обладнання, інші засоби, транспортні засоби, а також територія, що використовуються у виробництві та/або обігу об’єктів санітарних заходів.
Залежно від того, які саме харчові продукти виробляються та/або реалізуються, підприємства можуть здійснювати свою діяльність після:
- реєстрації потужності;
- отримання експлуатаційного дозволу на кожну таку потужність.
У чому ж різниця між звичайною реєстрацією та отриманням експлуатаційного дозволу?
Щодо державної реєстрації потужностей
Згідно із ч.1 ст.25 Закону державній реєстрації підлягають потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу.
Порядок звернення із заявою про реєстрацію потужностей до територіальних органів Держпродспоживслужби та сама процедура проведення такої реєстрації визначена Порядком державної реєстрації потужностей, затвердженим наказом Мінагрополітики від 15.02.2024 №431.
Важливо! Державній реєстрації підлягає кожна окрема потужність підприємства, в тому числі транспортний засіб, що використовується як потужність з реалізації харчових продуктів кінцевим споживачам.
Таким чином, потужності суб’єктів господарювання мають в обов’язковому порядку пройти державну реєстрацію. Лише після внесення інформації щодо потужностей в Реєстр операторів ринку та їх потужностей, підприємство може провадити діяльність з виробництва та/або обігу харчових продуктів.
Щодо експлуатаційного дозволу на потужності
Такий дозвільний документ, як експлуатаційний дозвіл, отримується для виробництва та (чи) зберігання харчових продуктів тваринного походження. До таких продуктів відносяться молоко, м’ясо, риба, молюски і ракоподібні, яйця, мед, їх похідні та інші продукти, виготовлені з частин тварин, окремих їх органів та/або тканин.
Експлуатаційний дозвіл також видається окремо на кожну потужність.
Законодавство встановлює і певні винятки, коли отримання експлуатаційного дозволу не є обов’язковою умовою для здійснення діяльності з харчовими продуктами тваринного походження:
- первинне виробництво – розведення, вирощування первинної продукції, доїння, розведення, утримання сільськогосподарських тварин до моменту їх умертвіння (забою), заготівля меду, інших їстівних продуктів бджільництва, вилов рибних продуктів, полювання;
- транспортування продуктів, які потребують дотримання температурного режиму та не можуть зберігатися при температурі вище 10 °C, залишаючись придатними для споживання людиною; зберігання продуктів при температурі нижче 10 °C;
- виробництво та/або зберігання продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походженнята/або перероблені продукти тваринного походження;
- експлуатація закладів громадського харчування, роздрібної торгівлі, виробництво ремісничих харчових продуктів, продуктів тваринного походження на малих потужностях.
Детальний порядок отримання експлуатаційного дозволу встановлений Порядком видачі, відмови у видачі, анулювання, тимчасового припинення дії, переоформлення та поновлення дії експлуатаційного дозволу, затвердженим постановою КМУ від 12.01.2024 № 27.
Отже, різниця між державною реєстрацією та отриманням експлуатаційного дозволу полягає виключно в тому, які харчові продукти планує реалізовувати підприємство. Якщо такий продукт тваринного походження – за загальним правилом державної реєстрації недостатньо.
Тим не менш, як державна реєстрація потужностей, так і отримання експлуатаційного дозволу здійснюється майже за однаковою процедурою. Подача заяви відбувається шляхом звернення до територіальних органів Держпродспоживслужби:
- особисто або через уповноважену особу;
- через ЦНАП;
- в електронній формі, зокрема через Портал Дія.
Державна реєстрація потужностей є безкоштовною адміністративною процедурою. Водночас, за отримання експлуатаційного дозволу все ж доведеться сплатити – наразі це 0,17 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому подано заяву про видачу експлуатаційного дозволу.