Розроблено новий стандарт ISO серії 37000

Стандарт ISO 37000:2021 «Управління організаціями. Настанова» (Governance of organizations – Guidance) надає комерційним/некомерційним організаціям і державним органам інструментарій для забезпечення належного управління, ефективного виконання поставлених завдань, етичної й відповідальної діяльності.

ISO 37000:2021 – гармонізований, міжнародно визнаний довідник, придатний до використання організаціями будь-якого виду і розміру. Ефективність застосування стандарту не залежить від сфери діяльності та місця розташування організації, що бере його на озброєння.

Автори документа наголошують, що належне управління:

  • сприятиме створенню атмосфери довіри як всередині організації, так і під час взаємодії з іншими сторонами;
  • підвищує рівень прозорості та підзвітності,
  • допомагає узгодити цілі організації з інтересами суспільства.

Таким чином, впровадження стандарту спростить побудову міцних відносин із зацікавленими сторонами та забезпечить ефективне використання ресурсів, а застосування концепції належного управління закладе основу для успіху організації в довгостроковій перспективі й гарантуватиме її здатність робити внесок у захист і відновлення соціальних, економічних та природних (екологічних) систем.

У новому стандарті «управління» визначено як «система, заснована на людині, яка керує організацією, контролює її і відповідає за досягнення поставленої мети», а також висвітлено роль керівника в організації, визначено принципи й окреслено практики, застосовні у будь-яких організаціях, незалежно від локації.

Сфера компетенції багатьох керівних органів постійно розширюється і стає дедалі складнішою, а ISO 37000:2021 дасть можливість швидше зорієнтуватися в нових реаліях і виконувати поставлені завдання, використовуючи інтегровані системи управління.