В Україні впроваджується європейська система сертифікації продовольства

З 15 січня Україна переходить на європейську систему сертифікації продовольства під час експорту, що сприятиме пришвидшенню процедури експорту продукції рослинного і тваринного походження.

«Держпродспоживслужба інформує, що з 15.01.2024 планується перехід на використання в Україні онлайн-платформи Європейської комісії з сертифікації та підтримки експорту/імпорту/транзиту тварин, продукції тваринного та рослинного походження, харчових продуктів, кормів (TRACES NT) для сертифікації вантажів, впровадження якої значно спростить формальні процедури здійснення експорту та транзиту харчових продуктів на територію Європейського Союзу під час перетину державного кордону», – йдеться в повідомленні.

Застосування платформи TRACES NT – результат тривалої співпраці Держпродспоживслужби та Генерального директорату Європейської комісії з питань охорони здоровʼя та безпечності харчових продуктів, а її впровадження є важливим кроком до адаптації законодавства України та механізмів його реалізації до європейського законодавства.

Обсяг видів харчових продуктів, сертифікація яких буде проводитись з використанням TRACES NT, визначається інтегрованими в систему формами сертифікатів.

Форми сертифікатів:

  • офіційний сертифікат для ввезення до Європейського Союзу яєць, призначених для споживання людиною;
  • офіційний сертифікат для ввезення до Європейського Союзу яєчних продуктів, призначених для споживання людиною;
  • офіційний сертифікат для ввезення до Європейського Союзу молочних продуктів, призначених для споживання людиною, які підлягають специфічному обробленню з метою зниження ризиків, що відмінна від пастеризації (MODEL DAIRY-PRODUCTS-ST);
  • офіційний сертифікат для ввезення до Європейського Союзу меду та інших продуктів бджільництва, призначених для споживання людиною;
  • офіційний сертифікат на ввезення до ЄС м’ясних напівфабрикатів, призначених для споживання людиною (MODEL MP-PREP);
  • офіційний сертифікат здоров’я тварин для ввезення в Євросоюз живої риби, живих ракоподібних і продуктів тваринного походження від цих тварин, призначених для споживання людиною (зразок FISH-CRUST-HC);
  • офіційний сертифікат на ввезення до Європейського Союзу свіжого м’яса, призначеного для споживання людиною, за винятком січеного м’яса та м’яса механічного обвалювання, з птиці, крім ряду безкільових (MODEL POU).

Під час впровадження форм сертифікатів в TRACES NT цей перелік буде доповнюватись.

З метою уникнення виникнення необґрунтованих затримок під час здійснення сертифікації вантажів (відповідно до перелічених форм сертифікатів) пропонуємо здійснити низку підготовчих заходів:

  1. Ознайомитись із методичними матеріалами щодо функціонала та перших кроків для початку роботи з TRACES NT, а також інформацією щодо створення сертифіката в системі.
  2. Визначити відповідальну особу для реєстрації в TRACES NT та створення запиту для підтвердження (валідації) потужності та ролі користувача.
  3. Надіслати лист-запит на адресу територіального органу Держпродспоживслужби за місцем розташування потужності для підтвердження (валідації) потужності відповідно до методичних рекомендацій.

Держпродспоживслужба наголошує, що умовами підтвердження (валідації) потужності в TRACES NT є державна реєстрація потужності або отримання на цю потужність експлуатаційного дозволу.