В Україні затвердять Стратегію продовольчої безпеки до 2030 року

В Україні розробили проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки на період до 2030 року».

Метою Стратегії є забезпечення доступу усіх соціальних і демографічних груп населення України до безпечних харчових продуктів у достатній кількості упродовж усього року, а також створення умов для продовольчої незалежності країни.

Також Стратегія спрямована на визначення пріоритетів у сфері продовольчої безпеки, формування напрямів і способів їхнього досягнення.

Стратегією передбачатиметься:

  • створення системи національного та регіонального моніторингу продовольчої безпеки для виявлення та завчасне запобігання продовольчій загрозі
  • розроблення та впровадження плану дій забезпечення населення харчовими продуктами в умовах надзвичайних ситуацій
  • заходи щодо розвитку стійкого сільськогосподарського виробництва
  • диверсифікацію виробництва
  • створення стійких виробничо-збутових систем

Реалізація цієї Стратегії здійснюватиметься у два етапи.

Етап 1. 2021–2022 рр.

Передбачається удосконалення нормативно-правової бази щодо забезпечення продовольчої безпеки, яка відповідає сучасним світовим практикам та забезпечує впровадження ефективних механізмів та інструментів, зокрема створення національної бази даних про продовольчу безпеку, а також розроблення і затвердження нормативно-правових актів, пов’язаних з питаннями продовольчої незалежності, та підготовка пропозицій щодо внесення змін до законів, що регулюють суспільні відносини в частині продовольчої безпеки.

Етап 2. 2021–2030 рр.

Передбачається забезпечення ефективного виконання програм та нормативно-правових актів, пов’язаних із продовольчою безпекою, проведення щорічного оцінювання ефективності реалізації Стратегії та розроблення за її результатами рекомендацій щодо удосконалення самої Стратегії та плану заходів з її виконання.

Джерело: новини Держпродспоживслужби