Вимоги до маркування дієтичних добавок

Держпродспоживслужба звертає увагу споживачів, що дієтична добавка – це харчовий продукт, що споживається у невеликих визначених кількостях додатково до звичайного харчового раціону, який є концентрованим джерелом поживних речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин (цей перелік не є виключним), і виготовлений у вигляді таблеток, капсул, драже, порошків, рідин або інших формах.

Дієтична добавка – це харчовий продукт, який не є лікарським засобом, про що зазначається на маркуванні.

Інформація про харчові продукти не повинна приписувати будь-яким харчовим продуктам, крім природних мінеральних вод та харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, властивостей, що сприяють запобіганню чи лікуванню захворювань, або посилатися на такі властивості.

Інформація, яка повинна бути розміщена на етикетці дієтичних добавок

Обов’язкову для надання інформацію визначено у статті 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Інформація, обов’язкова для розміщення на етикетці дієтичних добавок:

  • назва харчового продукту;
  • перелік інгредієнтів;
  • будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для перероблення, які спричиняють алергічні реакції або непереносність;
  • кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;
  • мінімальний термін придатності або дата «вжити до»;
  • будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби);
  • найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів – найменування та місцезнаходження імпортера;
  • країна походження або місце походження;
  • інструкції з використання – якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту;
  • для напоїв із вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць – фактичний вміст спирту у напої;
  • інформація про поживну цінність харчового продукту;
  • позначення, що ідентифікує партію (лот), до якої (якого) належить харчовий продукт.

Відповідно Гігієнічних вимог до дієтичних добавок, затверджених Наказом МОЗ від 19.12.2013 № 1114, додатково в етикетуванні дієтичних добавок слід зазначати:

  • назву харчового продукту – «дієтична добавка»;
  • назву категорій окремих поживних або інших речовин, що характеризують продукт або які вказують на походження таких окремих поживних або інших речовин;
  • кількість (порцію) дієтичної добавки, рекомендовану для щоденного споживання;
  • попередження не перевищувати зазначену рекомендовану кількість (порцію) для щоденного споживання;
  • вказівку про те, що дієтичні добавки не слід використовувати як заміну повноцінного раціону;
  • застереження про те, що продукт потрібно зберігати в недоступному для дітей місці.

Обов’язковим є інформування споживача у будь-який можливий спосіб про наявність у харчовому продукті речовин, які можуть спричинити алергічні реакції або непереносність.

Важливо пам’ятати, що відповідно до Постанови КМУ «Деякі питання маркування харчових продуктів в умовах воєнного стану» від 03.03.2022 №186 було встановлено, що внаслідок вимушених змін рецептури, які пов’язані з відсутністю або недостатністю відповідної сировини, на період дії воєнного стану обов’язкова інформація про харчовий продукт, що зазначається на його маркуванні, є:

  • назва харчового продукту;
  • кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;
  • мінімальний термін придатності або дата «вжити до».

Порада експертів

Перед придбанням дієтичної добавки:

  • необхідно ознайомитись з інформацією на маркуванні;
  • не купувати харчових продуктів на неперевірених сайтах;
  • не купувати харчових продуктів за відсутні на маркуванні відомостей про продавця (повна назва суб’єкта господарювання та/або його відокремленого підрозділу або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи – підприємця, його місцезнаходження; код ЄДРПОУ оператора ринку або реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) (раніше індивідуальний податковий номер (ІПН) тощо).

За матеріалами Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів