Виробники круп’яних культур отримають державну компенсацію

Уперше аграрії, які вирощують нішеві культури (гречку, просо, жито, овес), отримають державну компенсацію.

«Для компенсації Мінагрополітики виділило 50 млн грн із цьогорічної державної підтримки. Ми очікуємо, що це дасть змогу зупинити зростання цін на гречку, просо, жито та овес. А ще – зробить виробництво цих культур рентабельним».

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко

Субсидія надаватиметься сільськогосподарським товаровиробникам – юридичним особам незалежно від організаційно-правової форми й форми власності та фізичним особам – підприємцям (далі – отримувачі):

  • стосовно яких не порушено справ про банкрутство та/або яких не визнано банкрутами, та/або які не перебувають на стадії ліквідації;
  • які не мають на 1 число місяця, в якому приймається рішення про включення до зведеної відомості отримувачів субсидії, прострочену більше ніж шість місяців заборгованість з платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС.

Субсидії виробники отримуватимуть безповоротно, у розрахунку на один гектар оброблюваних угідь, де вирощувалися гречка, жито, просо та овес (за винятком післяукісних культур), розміром до 5000 гривень на один гектар, але не більше ніж на 300 гектарів оброблюваних угідь одним отримувачем.

Для отримання такої підтримки заявники мають подати до 15 листопада до обласних комісій такі документи у паперовій формі:

  • заявку на отримання субсидії;
  • довідку про відкриття поточного рахунку, видану банком;
  • письмове зобов’язання повернути кошти у разі встановлення факту їхнього незаконного одержання та/або нецільового використання;
  • акт про висівання насіння;
  • завершальний звіт про підсумки сівби під урожай поточного року (форма № 4-сг);
  • акт про збирання врожаю.

Джерело: Постанова КМУ «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників шляхом виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь» від 11.08.2021 № 886