Стандарт ISO 9001:2015 — найменший підручник з менеджменту, але найоб’ємніший за змістом. У ньому визначено вимоги до системи менеджменту, але підходи до їх виконання можуть різнитися. Як симфонію успіху не перетворити на макулатурну систему заради сертифіката (до речі, у самому стандарті про сертифікацію ні слова!) та під яким кутом поглянути на вже запроваджену систему менеджменту якості — фахові поради для тих, чиє мислення виходить за рамки запропонованого.
Вимоги щодо безпечності харчових продуктів невпинно зростають. Тенденція прямує до контролю факторів не тільки випадкового забруднення (система НАССР у поміч), а й свідомого, навмисного псування продукції. Про харчовий тероризм і систему TACCP (запобігання шкідливим загрозам харчовим продуктам, як-то саботаж та ін.) крізь призму багаторічного аудиторського досвіду ексклюзивно для нашого журналу розповів генеральний директор «Бюро Верітас Сертифікейшн Україна» Анатолій Звон.
На сторінках
цього випуску ви обов’язково
знайдете відповіді й на інші
запитання, що виникають у повсякденній роботі, адже ми працюємо для вас. Приймаємо й
надалі ваші пропозиції та запити на незмінну
електронну адресу редакції yakist@techmedia.com.ua.
Щиро ваша
Марина Бурдейна,
шеф-редактор журналу «Управління якістю»