15+ інсайтів з FoodBusiness'24 від фахівців Держпродспоживслужби, Carlsberg Ukraine, Propecs, Дія.Бізнес, Сільпо, «Рудь» та інших

У Києві 26 вересня відбувся ІV Всеукраїнський з'їзд «Харчовий бізнес – 2024: конкурентоздатність та експортоорієнтованість». Понад 80 експертів з якості та харчової безпечності різногалузевих вітчизняних підприємств наживо+онлайн обговорили кейси, практики, законодавство та перспективи харчового сектора. Тож до вашої уваги ­– ключові інсайти бізнес-зустрічі.

Юрій Миркєєв

заступник начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини-начальник відділу державного контролю ГУ Держпродспоживслужби в м.Києві

Система НАССР в Україні запроваджена наказом Мінагрополітики від 01.10.2012 № 590. Цей наказ базується на четвертій редакції Codex Alimentarius (зібрання міжнародно схвалених стандартів на харчові продукти). Наразі вже існує шоста редакція. Тому цей наказ потребує змін. Нині у стінах Держпродспоживслужби, Мінагрополітики та інших профільних міністерствах і відомствах триває робота над створенням нових нормативно-правових актів та, відповідно, змін до існуючих для приведення їх у відповідність вимогам сьогодення.

У вересні відбулося наповнення інтегрованої автоматизованої системи інформацією про суб’єкти господарювання та адреси проведення господарської діяльності. Це викликано потребою затвердження комплексного плану заходів на 2025 рік. З безпечності харчових продуктів та ветеринарній медицині створюється окремий план державного контролю, який містить у собі назву оператора ринку й адреси потужностей.

З 1 жовтня проводиться перекатегоризація потужностей операторів ринку. При цьому будуть враховуватись:

  • визначені ризики, які можуть справити негативний вплив на безпечність харчових продуктів та/або кормів, здоров’я та благополуччя тварин;
  • результати попередніх заходів державного контролю;
  • ефективність процедур, які застосовуються оператором ринку (потужностей) з метою дотримання законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин;
  • інформація, яка може свідчити про невідповідність господарської діяльності вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин;
  • чи  є оператор ринку експортером.

Здійснення заходів державного контролю на потужностях експортерів має свої особливості.

Андрій Гевко,

партнер юридичної фірми «Bargen», адвокат

Права підприємства, якими не слід нехтувати у разі візиту позапланової перевірки:

  • перевіряти службове посвідчення
  • одержувати копії направлення (якщо не надали – можна не допускати)
  • фіксувати процес перевірки на відео
  • вимагати нерозголошення інформації з обмеженим доступом
  • одержувати та ознайомлюватися з актами державного контролю
  • надавати у письмовій формі свої пояснення, зауваження або заперечення
  • вимагати в інспектора записатися в журналі перевірок.

Наталія Олексієнко,

керівниця відділу зовнішнього аудиту департаменту якості «Сільпо-Фуд», к.т.н., доцентка ІПДО НУХТ

У систему простежуваності «крок назад» рекомендовано включити постачальників пакувальних матеріалів, які контактують з харчовим продуктом.

За IFS Food простежуваність кінцевих продуктів має бути здійснена протягом максимум чотирьох (4) годин.

Олександр Балдинюк,

президент асоціації «Укркондпром», кандидат політичних наук

Фактори конкуренції вітчизняних виробників із закордонними на українському ринку:

  • ціна продукції
  • курсова різниця (девальвація гривні)
  • логістика
  • підтримання високих стандартів якості
  • харчові звички
  • відновлення рекламних бюджетів.

Денис Середняк,

директор ТОВ «УКРАГРОХІМТРЕЙД» ТМ PROPECS, кандидат сільськогосподарських наук

Ефективний Pest-контроль у ногу з часом – автоматизована система моніторингу шкідників – це:

  • встановлення контрольних пасток із QR-кодом
  • завантаження дозвільної та технічної документації в електронний кабінет з регулярним оновленням даних у ньому
  • отримання моніторингових даних у режимі онлайн
  • можливість формування звітів з графічним відображенням за будь-який період
  • постійний доступ до архіву даних та багато іншого.

Владислав Веремеєнко,

голова правління ГС «Асоціація з інтеграції НАССР»

Під час проєктування цехів рекомендую одразу планувати місце для розміщення ємностей для відходів, а також передбачати окреме місце для миття та дезінфекції цих ємностей.

Володимир Слабий,

голова виконавчого комітету Української пакувально-екологічної коаліції (УКРПЕК)

Виробники готової продукції в упаковці відповідають за всю упаковку, в яку упакована їхня продукція.

Можливий штраф на виробника товарів в упаковці 340 000 грн за:

  • введення в обіг товарів в упаковці без реєстрації в Реєстрі виробників товарів в упаковці
  • введення в обіг товарів в упаковці без створення ОІРВВ або приєднання до ОКРВВ
  • повторне протягом 3-х років несвоєчасне подання заяви про форму досягнення мінімальних цільових показників з рециклінгу відходів упаковки на наступний рік
  • повторне протягом 3-х років несвоєчасне подання звітності або подання недостовірної звітності.

Денис Гончар,

засновник та керівник ТОВ «Еконтроль»

За FSSC 22000 v.6: Харчові втрати та відходи стосуються лише продуктів харчування – вони не включають втрати пакувального матеріалу. Тому масу пакувального матеріалу слід виключити з вимірювання втрат їжі та відходів. Однак їстівна упаковка вважається їжею.

FSSC 22000 v.6 вимагає від організації мати документовану процедуру закупівель у надзвичайних ситуаціях, аби гарантувати, що продукти відповідають установленим вимогам, і що постачальник пройшов оцінку.

Записи під час аудиту має вести не лише аудитор, а й супроводжуючі особи від підприємства.

Ярослав Куліковський,

аналітик компанії Pro-Consulting

Трійка вітчизняних продуктів-лідерів експортного приросту наразі виглядає так:

  1. Джеми та варення
  2. Морозиво
  3. Баранина

Куди перспективно експортувати? Баранину – в ОАЕ та Саудівську Аравію. Основний виклик – конкуренція з Бразилією на ринку Близького Сходу. Вершкове мало, сир та морозиво – Саудівська Аравія, ОАЕ, Єгипет, Ірак, Оман, Ізраїль. Основні споживачі українських джемів, варення і мармеладу – США, Канада та Саудівська Аравія.

Валентина Ляшенко,

проєктний менеджер з міжнародної співпраці Офісу з розвитку підприємництва та експорту (Дія.Бізнес)

Дія.Бізнес Експорт – низка безкоштовного інструментарію для вітчизняних виробників, що вирішують експортувати свою продукцію:

  • безоплатні консультації
  • тест готовності до експорту
  • індивідуальні дослідження зовнішніх ринків цільових країн
  • грантові програми та багато іншого.

Анжеліка Досін,

генеральний директор Консорціуму якості торговельних мереж, голова правління GRAND CERT Sp. z o.o., PhD

IFS Food слід використовувати, коли продукт переробляється або там, де існує ризик забруднення продукту через первинну упаковку.

Від 1 січня 2024 року діє версія 8 стандарту IFS Food. Зміни в стандарті є результатом адаптації до нового Codex Alimentarius і стандарту ISO 22003-3 (для продуктів, процесів і послуг).

В IFS Food v.8 запроваджено статус “IFS Star” для вказівки на те, що відбувся неоголошений аудит.

Світлана Берзіна,

СЕО та президентка ВГО «Жива планета»

Станом на 01.01.2024 у світі діє 39 програм екологічного маркування згідно з ISO 14024, які мають міжнародне визнання, у тому числі в Україні та ЄС. Попит на екологічні товари зростає в усьому світі.

72 українських компаній та підприємств успішно надають свої товари, сертифіковані в Україні згідно з ISO 14024, на зелені ринки 25 країн.

Анна Таценко,

менеджерка систем якості та харчової безпечності Carlsberg Ukraine

Культура харчової безпечності – це спосіб мислення та дії, які пронизують кожен куточок компанії. Культура – це тінь лідера!

97% харчових інцидентів зазвичай пов’язані з помилками та недбалістю працівників. На 54% менше помилок у компаніях із сильними культурами.

Культура харчової безпечності – це подорож, а не кінцевий пункт призначення.

Лариса Жигадло,

директорка з якості АТ «Житомирський маслозавод» — компанія «Рудь»

Культура харчової безпечності та система цінностей в організації – безпечність продукції в довгостроковій перспективі.

Обов’язково слід мати місію і розуміти, куди ви рухаєтесь.

5 ключових елементів культури харчової безпечності:

  1. місія;
  2. люди;
  3. єдність місії та вимог;
  4. адаптивність;
  5. поінформованість працівників.

Дякуємо усім, хто був з нами! Залишаймося на зв’язку, адже ми регулярно ділитимемося корисною інформацією з івенту та відеовиступами спікерів у подальших випусках е-журналу.

А для тих, хто вже планує зустріч у професійному колі однодумців на 5-му, ювілейному, харчовому з’їзді (травень–2025), бажає стати партнером чи спікером події, або ж має ідеї, які зацікавлять харчове товариство, маємо особливо привабливі умови.

Тож звертайтеся: editor-in-chief@techmedia.com.ua, 097–776–00–85.

Якою була атмосфера ІV Всеукраїнського з'їзду «Харчовий бізнес – 2024: конкурентоздатність та експортоорієнтованість» – дивіться у короткому відео

Марина Бурдейна,

керівниця event-офісу, шеф-редакторка журналу «Управління якістю» та платформи «Онлайн-консультант фахівця з якості»