Роз’яснення від Держпродспоживслужби – важливі моменти

Європейська Бізнес Асоціація обговорила низку питань з керівництвом Держпродспоживслужби.

На онлайн-зустрічі фахівці держструктури – Анатолій Вовнюк, Ольга Шевченко та Сергій Кияниченко – надали роз’яснення та підтвердження багатьох важливих для бізнесу моментів.

  • Щодо висновків СЕС

Висновки СЕС наразі не видаються, діє декларативний принцип та автоматично подовжена дія раніше виданих висновків. Підстава – п. 1. пп. 5 Постанови № 314 від 18 березня 2022 р.

Так, представники Держпродспоживслужби зазначили, що деякі комісії вже відновили свою роботу, інші повернуться до роботи протягом наступних двох тижнів. Окрім того, служба працює над упровадженням електронного підпису, щоб підписувати висновки в електронному вигляді. Висновки, що знаходилися на розгляді у службі до 24 лютого, не потребують повторної подачі та будуть опрацьовані найближчим часом. Також відбудеться автоматичне подовження терміну висновків, дія яких минула під час війни.

  • Щодо дитячого харчування

У травні цього року набирає чинності норма законодавства стосовно процедури нотифікації продуктів дитячого харчування, відповідно – всі суб’єкти господарювання мають працювати за нормами чинного законодавства.

  • Щодо висновки ДСЕЕ на нон-фуд продукцію

Поки що компаніям частково можна не отримувати висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи на нон-фуд продукцію. Підстава – п. 1. пп. 1 Постанови № 314 від 18 березня 2022 р.

Нон-фуд (non-food) – промислові товари, до яких можна віднести: іграшки, товари для інтер'єру, спортивні товари, канцелярське приладдя, косметичні засоби і товари побутової хімії.

  • Щодо лабораторних експертиз

Представники держслужби зазначили, що компаніям необхідно проводити лабораторні експертизи продукції власного виробництва, та у випадку проблем з роботою лабораторій можна звертатися до служби для якнайшвидшого вирішення пов’язаних із цим питань.

За інформацією Європейської Бізнес Асоціації

Нагадаємо, що мораторій на проведення перевірок бізнесу, в тому числі – у частині ринкового нагляду та захисту прав споживачів, діє на весь період воєнного стану.

Вас також може зацікавити: Журналу реєстрації заходів держнагляду: кому та навіщо він потрібен