Відбувся тренінг від Мінагрополітики щодо змін харчового законодавства: корисні підсумки

Міністерство аграрної політики та продовольства України запустило серію вебінарів щодо змін законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, а також формування принципів організації державного контролю за дотриманням законодавства в умовах воєнного стану.
Інформацію про наступний захід від Мінагрополітики переглядайте тут.
Під час відкриття першого вебінару «Зміни в харчовому законодавстві» до його учасників звернувся перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, зокрема зазначивши: «Щоби мати постійний доступ до пів мільярдного європейського ринку, треба дотримуватися високих стандартів виробництва харчових продуктів. Виробництво харчових продуктів за стандартами ЄС часто дає зелене світло для експорту й на інші великі ринки споживання – від Близького Сходу до Південно-Східної Азії».
Запис першого вебінару доступний на нашій Фейсбук-сторінці Міністерства.
Щодо здійснення державного контролю в період воєнного стану
На період воєнного стану постановою КМУ від 12.02.2022 № 303 припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду. Водночас за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави, а також для виконання міжнародних зобов’язань України протягом періоду воєнного стану дозволено здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на підставі рішень центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах.
Наразі, відповідно до наказу Мінагрополітики від 03 січня 2023 р. № 5 визначено Перелік підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин на період воєнного стану, а саме:
1. Подання суб’єктом господарювання письмової заяви до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням.
Коментар Держпродспоживслужби
Зазвичай у таких заходах зацікавлені виробники, що зацікавлені в експорті власної продукції, оскільки відповідність вимогам країни призначення підтверджується саме перевіркою компетентного органу України, функції якого здійснює Держпродспоживслужба.
2. Звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності).
Коментар Держпродспоживслужби
Анонімні звернення не мають 100% гарантії проведення перевірки, оскільки в існуючих складних умовах для позапланової перевірки необхідні саме підтверджені підстави.
3. Доручення Прем’єр-міністра України про перевірку суб’єктів господарювання у відповідній сфері у зв’язку з виявленими системними порушеннями та/або настанням події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.
4. Перевірка виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом державного нагляду (контролю).
5. У разі виявлення невідповідності або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності, на підставі повідомлень, що надійшли від:
- країн, об’єднань країн або міжнародних організацій, зокрема повідомлення, що надійшли через систему швидкого оповіщення (The Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF);
- закладів охорони здоров’я, суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з медичної практики та органів виконавчої влади про події та ситуацію, що становить загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення;
- акредитованих лабораторій, у тому числі референс-лабораторій, які уповноважені Держпродспоживслужбою на проведення для цілей у разі якщо результати лабораторних досліджень (випробувань) свідчать про невідповідність харчових продуктів та/або кормів встановленим вимогам, а також у випадках зміни та доповнення до результатів лабораторних досліджень (випробувань), про які Держпродспоживслужбу було поінформовано раніше;
- офіційного ветеринарного лікаря, уповноваженого ветеринара, працівника бійні, уповноваженого на виконання обов’язків помічника державного ветеринарного інспектора про виявлені ознаки порушення оператором ринку законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин.
Посібник IFC з питань безпечності харчових продуктів: український переклад
У межах надання підтримки Міжнародною фінансовою корпорацією (International Finance Corporation – IFC) з метою підвищення обізнаності у сфері безпечності харчових продуктів також відбувся вебінар на тему: «Презентація українського перекладу Глави 3 “Система управління безпечністю харчових продуктів: підходи та техніки” Посібника IFC з питань безпечності харчових продуктів».
Під час заходу учасники мали змогу ознайомитися з матеріалами посібника, а саме –інструментами та методами, що використовують для забезпечення безпечності харчових продуктів, зокрема:
- загальною інформацією про Hazard Analysis and Critical Control Points (НАССР);
- видами програм-передумов (ПП) як набором практик та умов, що мають бути виконані перед та під час упровадження HACCP.
Держпродспоживслужба люб'язно надала посібник для завантаження. Тож ділимося з професійним товариством, якщо хтось пропустив цю корисну інформацію.
Довідник містить практичні рекомендації для бізнесу, зокрема малих та середніх підприємств, щодо впровадження системи аналізу ризиків НАССР. Ці відомості також будуть використовуватися державними інспекторами при підтримці суб'єктів господарювання у впровадженні цієї системи на харчовому виробництві.
За інформацією Мінагрополітики та Держпродспоживслужби