Зустрічають за одягом: законодавство, виклики, тренди на ринку пакування

Нещодавно в Києві вже вдев’яте відбулася конференція Packaging Innovations. Команда «Управління якістю» не оминула увагою важливу галузеву подію.

Тенденції ринку пакування, вимоги до упаковки в умовах війни, сучасні підходи до збирання та переробки відходів упаковки і тренди дизайну упаковки – ключові акценти цьогорічної зустрічі. Також обговорили, як зміниться вітчизняний пакувальний ринок у зв’язку зі вступом України до ЄС. Особливо актуальною стала панельна дискусія «Останні законодавчі зміни та їхній вплив на пакувальну галузь в Україні».

Тепер про все детальніше та почергово.

Світовий та вітчизняний ринок упаковки: тенденції

Найпопулярніший вид пакування товарів у світі та лідер серед упаковок для харчових продуктів (70%) – папір/картон.

Та яких тенденцій очікувати до 2025-го?

Прогнози світового ринку упаковки від «Про-Консалтинг»

На формування вітчизняного ринку упаковки відчутно впливають, зокрема, такі фактори:

  • розвиток електронної комерції – зростає обсяг використання гнучкої упаковки для товарів (у тому числі – замість скла) та картонної транспортної тари;
  • зростання екологічної свідомості суспільства – споживачі надають перевагу товарам в екологічній тарі (папір, гнучка упаковка), виробники запроваджують новітні енерго­- та ресурсоощадні технології з низьким вуглецевим слідом під час вибору чи виробництва пакувальних матеріалів;
  • нові вимоги до упаковки та концепцій дизайну – зросла потреба у захисті від несанкціонованого доступу та забезпеченні тривалого терміну зберігання (гнучка упаковка, захисні стрічки), тяжіння до прозорої упаковки (візуалізація стану продукту для покупця), мінімізація упаковки, відсутність кількох шарів пакувального матеріалу.

Серед інновації ринку упаковки слід виділити наступні.

Правове становище пластику в Західній Європі

Законодавчі перспективи ЄС:

  • від липня 2024 р. для одноразових пластикових пляшок буде дозволено використовувати лише прив’язані кришки;
  • до 2029 р. ЄС буде зобов’язаний збирати 90% одноразових пластикових пляшок для напоїв;
  • до 2030 р. вся пластикова упаковка, що надходить на ринок ЄС, буде або повторно використаною, або її можна буде переробити економічно ефективним способом. А 10 млн. т переробленого пластику знайде свій шлях до нових продуктів;
  • 2030 р. на ринок надходитимуть лише пляшки для напоїв, виготовлені щонайменше на 30 % з переробленого матеріалу (середнє національне значення).

За інформацією KRONES

Реалізація вітчизняного законодавства про управлінні відходами: аналітика від УкрПЕК

Закон України № 2320-IX «Про управління відходами» набирає чинності 9 липня цього року.

Варто також звернути особливу увагу на проєкт Закону «Про упаковку та відходи упаковки».

Дайджест етикетувальних ідей від Avery Dennison

Повний відеозапис конференції «Packaging Innovations 2023» переглядайте тут.

Традиційно у межах конференції проходила внутрішня виставка, де свої рішення та сервіси представили компанії: ІТАК, Алькор Пласт, Беверли вудс, Грінтекс, Інтерагропак, Київський картонно-паперовий комбінат, КМВ, Крістал Гласс, Мегатур, Пакадо, Полімер, Р.П.С. ЛТД, Термо-Пак, Тех Медіа Груп, Трейд-Пак, Тривіта, Уніпринт, Фарммаш, Флагман, Харківський Тубний Завод, Jokey, Plast Box.

Загалом цьогорічну конференцію Packaging Innovations відвідали понад 290 спеціалістів у сфері виробництва пакувальних рішень, а також спеціалістів харчових підприємств.

Дякуємо за організацію та запрошення компанії Marko Pack.

Тримаймося, переможемо!

Марина Бурдейна, шеф-редактор «Управління якістю»