Вуглеводи й карбогідрати: у чому різниця
До карбогідратів належать не тільки вуглеводи, а й похідні від них продукти, які окрім основних компонентів можуть містити інші елементи
Визначення термінів «вуглеводи» та «карбогідрати» нині стало актуальним у зв’язку з застосуванням останнього у нових стандартах та у перекладах міжнародних стандартів.
Тож з’ясуємо, що це і чи є між ними різниця.
Вуглеводи: класифікація, будова, функції, поширення у природі
Більшість вуглеводів мають емпіричну формулу Cn(H2O)m, звідки й походить їхня назва («вуглець» + «вода»).
Вуглеводи – це клас біохімічних сполук, які складаються з:
- вуглецю (карбону, С);
- водню (гідрогену, Н);
- кисню (оксигену, О).
Вуглеводи класифікують за хімічною структурою й здатністю до гідролізу з утворенням простіших сполук.
Вуглеводи – це полігідроксиальдегіди, або полігідроксикетони, або ж молекули, які можуть гідролізуватися до них. За своєю структурою вуглеводи поділяють на прості й складні.
Розглянемо їх більш докладно.
1
Прості вуглеводи
Це моноцукриди (моносахариди) або монози, що не піддаються гідролізу, солодкі на смак, добре розчиняються у воді, але не розчиняються у неполярних розчинниках (уайт-спіриті, сольвенті, бензолі тощо).
Молекули моноцукридів мають нерозгалужений карбоновий скелет, що містить від 3 до 9 атомів вуглецю (карбону, С).
Найпростіші моноцукриди складаються з:
- 3 атомів вуглецю (С);
- 6 атомів водню (Н);
- 3 атомів кисню (О).
Найпростіші моноцукриди С3(Н2О)3:
Гліцеральдегід (гліцераль) Дигідроксиацетон
До моноцукридів належать:
- глюкоза (C6H12O6);
- фруктоза (C6H12O6);
- галактоза (C6H12O6);
Моноцукриди є основними будівельними блоками для складних вуглеводів.
2
Складні вуглеводи
Це вид за розгалуженістю структури поділяють на:
- олігоцукриди (олігосахариди);
- поліцукриди (полісахариди) (схема 1).
Олігоцукриди містять від 2 до 19 моноцукридних ланок, з яких найпоширеніші – дицукриди (дисахариди), що складаються з 2 моноцукридних ланок.
Дицукриди бувають:
- відновлювальні;
- невідновлювальні.
Дицукриди мають солодкий присмак. Як і моноцукриди, добре розчинні у воді. Глікозидний зв’язок олігоцукридів легко піддається гідролізу в кислотному середовищі (не в лужному), при цьому вони розпадаються на складові – моноцукриди.
Приклади дицукридів:
- сахароза (столовий цукор, C12H22O11) складається із моноцукридів глюкози та фруктози;
- лактоза (молочний цукор, C12H22O11) складається із моноцукридів глюкози та галактози.
Олігоцукриди виконують важливі функції в клітинних розпізнавальних процесах.
Функціональні властивості моно- та олігоцукридів:
- гідрофільність
- одна з основних фізичних властивостей вуглеводів; вони взаємодіють з водою за допомогою водневих зв’язків, що призводить до сольватації або розчинення цукрів
- зв’язування ароматичних речовин
- вуглеводи сприяють збереженню кольору та летких ароматичних сполук; сутність цього процесу полягає у заміні взаємодії «цукор – вода» на взаємодію «цукор – ароматична речовина»
- утворення продуктів неферментативного потемніння й харчового аромату
- відбувається під час теплового оброблення, так звана карамелізація
- солодкість
- приємне відчуття у роті, що виникає у разі споживання простих цукрів
Поліцукриди – складні високомолекулярні сполуки: довгі ланцюги моноцукридів, які містять від кількох сотень до кількох тисяч моноцукридних залишків.
Поліцукриди під каталітичним впливом кислот чи ферментів піддаються гідролізу з утворенням простіших поліцукридів, потім – дицукридів, і зрештою – багатьох (сотні й тисячі) молекул моноцукридів.
Головними представниками поліцукридів є крохмаль і целюлоза.
Молекули крохмалю й целюлози побудовані з ланок -С6Н10О5-. Вони є залишками шестичленних циклічних форм молекул глюкози, які втратили молекулу води, тому і крохмаль, і целюлоза мають одну хімічну формулу (С6Н10О5)n.
Різниця властивостей цих поліцукридів обумовлена просторовою ізомерією моноцукридних молекул:
- крохмаль побудований із ланок α-форми глюкози;
- целюлоза – β-форми.
Функції, які виконують поліцукриди у харчових продуктах, пов’язані з їхніми структурно-функціональними властивостями, такими як:
- молекулярна архітектура;
- розмір;
- міжмолекулярні взаємодії, зумовлені наявністю водневих зв’язків.
Саме завдяки поліцукридам створюється потрібна структура харчового продукту.
Поліцукриди виконують важливу роль у забезпеченні необхідної текстури харчових продуктів:
- твердості;
- крихкості;
- щільності;
- згущування;
- в’язкості;
- липкості;
- гелеутворювальної здатності.
Поліцукриди також виконують структурні та енергетичні функції, зокрема:
- крохмаль (C6H10O5)n є запасним вуглеводом у рослин;
- глікоген (C6H10O5)n є запасним вуглеводом у тварин.
Вуглеводи дуже розповсюджені у природі (складають 3/4 біологічного світу) й зустрічаються у вільній або зв’язаній формі у будь-якій клітині:
- рослинній;
- тваринній;
- бактеріальній.
Найбільш розповсюджений вуглевод – це целюлоза, структурний компонент деревини.
Головний харчовий вуглевод – це крохмаль.
Вуглеводам у харчуванні людини відводиться надзвичайно важлива роль (близько 60–80% калорійності раціону). Вони є головним джерелом енергії для організму, що є необхідною для життєдіяльності всіх клітин, тканин та органів, особливо мозку, серця та м’язів.
У результаті біологічного окиснення вуглеводів, а також жирів і меншою мірою білків, в організмі вивільнюється енергія, яка акумулюється у виді аденозинтрифосфорної кислоти (АТФ): з 1 г вуглеводів утворюється до 16,7 кДж (4 ккал) енергії за добової потреби у їхньому споживанні 300–330 г.
З погляду харчової цінності вуглеводи поділяються на засвоювані та незасвоювані (таблиця 1).
Таблиця 1. Класифікація вуглеводів за можливістю засвоєння
Засвоювані вуглеводи | Незасвоювані вуглеводи |
моноцукриди | целюлоза |
олігоцукриди | геміцелюлоза |
крохмаль | інулін |
глікоген | пектин |
Незасвоювані вуглеводи (харчові волокна):
- стимулюють моторну функцію кишківника;
- перешкоджають всмоктуванню холестерину;
- нормалізують склад мікрофлори;
- впливають на ліпідний обмін;
- адсорбують жовчні кислоти;
- сприяють зниженню рівня токсичних речовин.
З вуглеводів людина засвоює переважно поліцукриди:
- крохмаль, що міститься у рослинній їжі;
- глікоген, що міститься у їжі тваринного походження.
Карбогідрати
Карбогідрати, Сn(H2О)mR – ширший термін, який охоплює всі класи сполук, що містять вуглець, водень та кисень.
Карбогідрати можуть бути вуглеводами, але окрім вуглецю, водню й кисню можуть містити ще й інші елементи:
- азот (N);
- фосфор (P);
- сірку (S);
- аміногрупи;
- карбоксильні групи.
Крім найпростіших цукрів у природі поширені також їхні похідні, у яких гідроксильні або карбонільні групи окиснені чи заміщені на інші функціональні групи.
Наприклад, у разі окиснення альдегідної групи альдоз утворюються альдонові кислоти, такі як глюконова кислота (похідна глюкози).
Продуктом окиснення гідроксильної групи до карбоксильної на протилежному кінці молекули є уронові кислоти, такі як глюкуронова і галактуронова.
Хітин – похідний продукт вуглеводу, який містить атом азоту (С8Н13NO5)n.
Поширені у природі фосфоцукри, які є проміжними продуктами синтезу й розщеплення більшості моносахаридів.
Фосфорилювання відбувається, щоб активувати цукри для наступних хімічних реакцій, а також щоб затримати їх всередині клітини, оскільки плазматичні мембрани переважно не мають переносників для фосфорильованих форм.
У аміноцукрів на аміногрупу заміщується одна з гідроксильних груп, найчастіше поблизу C2, як у глюкозаміну, галактозаміну й манозаміну. Майже завжди ця аміногрупа конденсується з оцтовою кислотою, як у N-ацетилглюкозаміну.
N-ацетилглюкозамін входить до складу багатьох структурних поліцукридів, наприклад, у клітинній стінці бактерій.
N-ацетилнейрамінова кислота є 9-карбоновим кислотним похідним продуктом N-ацетилманозаміну і компонентом деяких гліколіпідів і глікопротеїнів у тварин.
Ще одна група похідних моноцукридів – дезоксицукри, в яких одну з гідроксильних груп заміщено на атом гідрогену (Н). Найпоширенішою сполукою цього класу є β-2-d-дезоксирибоза, що входить до складу ДНК.
L-фукоза і L-рамноза є похідними L-галактози й L-манози, відповідно. Першу з них виявлено в гліколіпідах і глікопротеїнах, другу – в рослинних поліцукридах.
Висновки експерта
Отже, до карбогідратів належать не тільки вуглеводи, а і їхні похідні продукти, які окрім основних компонентів можуть містити інші елементи. Відповідно, вони більш різноманітні за своїми хімічними властивостями й функціями.
Вуглеводи є підкласом карбогідратів і складаються виключно з:
- вуглецю;
- водню;
- кисню.